Ahogy beköszöntött a tavasz a gyerekek sem tudnak megülni egyhelyben a hosszú tél után. A családnak ilyenkor a legjobb, amit tehet, hogy elmegy kirándulni, sétálni. A szabad levegő sokkal oxigén dúsabb, és a mozgással egybekötve segíti az anyagcserét. Így nem csak jobban fog aludni a gyermekünk, de az étvágya is nagyobb lesz mindenki örömére. Sok anyuka tapasztalhatja, hogy ha gyerkőce mozgásigénye nincs kielégítve, akkor este hat után sokkal kezelhetetlenebbek. Egy fejlődő szervezetnek szüksége van minimum napi 1-2 óra mozgásra a friss levegőn. Ha ezt megtesszük, abból több előnyünk is származik, mert immunerősítő, állóképesség növelő, és betegségek kialakulását csökkentő hatása van. Nem is beszélve arról, hogy ha barátokkal együtt vannak kinn, akkor fejleszti az akaratot, kitartást, vereség elviselését, ellenfél tiszteletét és az önmagukba vetett hitet.

A levegőztetéssel kisbabánk éppolyan fontos igényét, szükségletét elégítjük ki, mint az éhség, szomjúság, fáradtság. A friss levegő hiányában nekik is az étvágyuk csökken, nehezebben alszanak el, és felületesebben pihennek. A levegőztetésnek van néhány igen fontos szabálya, ezeket igyekezzünk betartani.
A legkönnyebb a dolgunk az átmeneti évszakokban, illetve amikor kellemes az idő. Rétegesen felöltöztetjük a kisbabát, lehetőleg jól szellőző, de mégis meleget biztosító ruhákba, és babakocsiban vagy hordozókendőben sétálunk vele egy nagyot. A séta, mozgás, és a friss levegő az anyukának is fontos, ne bízzuk túl gyakran másra ezt a kellemes feladatot. Természetesen a legjobb, ha minél kisebb autóforgalmú, csöndes helyen sétálunk, parkban vagy ligetben. Téli időszakban az általános szabály az az, hogy -5 fog alatt ne nagyon sétáljunk kisgyermekkel. Inkább maradjunk otthon a melegben, és szellőztessünk rendszeresen, rövid ideig. Ugyan ezt érdemes betartani ködben is, hiszen a baktériumok, vírusok koncentrációja ekkor a legnagyobb a levegőben.

novaerus

A konvektoros lakásban különösen ügyelni kell a gyakori szellőztetésre. Nem árt minden reggel egy pár perces huzattal kicserélni a levegőt a lakásban. Fűtött helységekben az elhasznált levegő először kábaságot, majd nyugtalanságot, ingerültséget, rosszabb esetben ájulást is okozhat. Egy 8 órás éjszakai alvás után télen, éppen elég ahhoz, hogy vészesen elfogyjon az oxigén. Ha valamilyen oknál fogva nem tud távozni az égésanyag, az nagyon rövid idő alatt életveszélyt okozhat. A felgyülemlett szén-dioxidot, szén-monoxidot ráadásul nem is érzékeljük közvetlenül. Legyünk nagyon éberek és vigyázzunk a családunkra!