Polyneuropathia alatt a perifériás idegrendszer generalizált megbetegedését értjük, prevalenciája 2,4% körül van, de 55 év felett eléri a 8%-ot is. Hátterében legtöbbször egy szisztémás betegség áll. Ebből következik, hogy a polyneuropátiát tüneti diagnózisknént kell felfogni és minden esetben keresni kell az alap betegséget.

A „pozitív” érzészavarokhoz „negatív” érzészavar társulhat, vagy éppen ez az uralkodó tünet. Ez esetben érzéskiesésről van szó és vizsgálatkor fokozódó szimmetrikus néhány érzéskvalitásra kiterjedő hypaesthesiát találunk. A beteg ezt a tünetet általában érzéskiesés vagy zsibbadás formájában fogalmazza meg. Az érzéskiesés következtében trófikus fekélyek, nehezen gyógyuló sebek alakulnak ki, valamint további következmény a járászavar. Ezt gyakran a beteg úgy fogalmazz meg, hogy szédül, bizonytalan, amely a kivizsgálást félre viheti. Az ilyen típusú betegségben a beteg kis lábizmai, ill. később a kis kézizmai is elsorvadhatnak. Jellegzetes a kétoldali lógó lábfej, amely miatt a beteg nem tud rendesen sarokra, ill. lábujjhegyre állni.

Leggyakoribb polyneuropátiát okozó betegségek:

Sensoros: diabétesz, urémia,hipotireózis, amiloidózis, paraneoplázia (daganat), gyógyszerek, HIV, B12 hiány, örökletes szenzoros és autonóm neuropátiák (HSAN)

Motoros: akut gyulladásos demyelinisációs polyradiculoneuropathia (AIDP), porfíria, ólom intoxikáció, örökletes motoros neuropátia stb.

Kevert: diabétesz, alkoholos, hypothyreosis, urémia, hereditaer motoros és sensoros neuropathia (HMSN 1 és 2 típus), vasculitis, paraproteinémia, AIDP, CIDP stb.

Kivizsgálás: fizikális ideggyógyászati és kalibrált hangvillás vizsgálat, vér, vizelet, képalkotó vizsgálatok, majd neurophysiológia (ENG, EMG), szükség esetén liquor, idegbiopszia, csotvelőbiopszia, fehérvérsejt enzimek.

Polyneuropátiák kezelése: legfontosabb az ok kezelése, ill. megszüntetése. Fontos szem előtt tartani, hogy a kezelés során demyelinisatios polyneuropathiákban már hetek múlva várható javulás, míg axonális neuropathákban, a lézió súlyosságától függően hosszú hónapok, ill. akár 1-2 év múlva lehet csak lemérni a kezelés hatásosságát.

A betegek egy jelentős hányadában a polyneuropáthiát kiváltó ok ismeretlen marad, így nagyon fontos a tüneti kezelés. A vasomóciót serkentő, a mikrocirkulációt egyedülálló hatékonysággal igazoltan javító BEMER terápiának a polyneuropathia kezelésében már a kivizsgálás alatt is helye van.