A háziorvosi praxisban panasszal jelentkező betegek nagyon nagy %-ában van akut, vagy krónikus mozgásszervi megbetegedés. A gerincfájdalmak mind a fiatal, mind az idősebb korosztályt érintik.

A porckorongok öregedési folyamata, rugalmasságának vesztése, külső erőkkel szembeni védekező képessége a kor előrehaladtával fokozódik. Így a degeneráció következtében a külső erőkkel szemben sérülékennyé válnak, és a hirtelen bekövetkező fizikai hatásra körkörös gyűrűi sérülnek, és az általuk körbezárt kocsonyás anyag kitüremkedik a gerinccsatorna felé nyomási tüneteket okozva a kilépő idegekre. A növekedő terhelés lehet egy rossz mozdulat pl. gerinc oldalirányú mozgatása, elhízás, nem megfelelő bemelegítés sporttevékenység előtt. A porckorongok előboltosulása, herniációja (sérve) leggyakrabban heves neurológiai tünetekkel jár, amik a következők: heves, éles, villámszerű fájdalom, mely az adott végtagba sugárzik, esetenként vizelet és székletürítés zavart is okoz.

A beteg MR vizsgálatra történő beutalása után a gerinc tehermentesítése és gyógyszeres kezelés mellett kapja a BEMER terápiát. Az MR vizsgálat elvégzésére 1-2 hónapos, olykor-olykor még ennél is hosszabb várakozási idő szükséges. A BEMER terápia jótékonyhatással van mind a porckorongok betegségére, mind a kisízületek degeneratív betegségére. A BEMER kezelést érdemes minél hamarabb elkezdeni, hogy mellékhatás mentesen, a fájdalmat hatékonyan és gyorsan csökkentve, a beteg fizikai és szellemi terhelhetőségét növelve eredményezzen terápiás sikereket a beteg és orvosa számára. A kezelést több hétig kell folytatni, annak érdekében, hogy a páciens életminősége oly mértékben javuljon, hogy műtét nélkül ismét munkaképes legyen.

BEMER kezelés

Ennek igazolására két esettanulmányt ismertetünk:

R.A.J. 82 éves férfi beteg krónikus derék fájdalommal jelentkezett. A rendelőt csak segítséggel, gépkocsival tudta megközelíteni a fájdalmai miatt. MRI vizsgálattal az L III.-IV. csigolyák közötti porckorongok előboltosulása, súlyos fokú spondylartrosis, az L IV.-V. csigolya magasságában a degeneratív elváltozások következtében mind a kilépő, mind az eredő gyökök érintettek. BEMER terápia hatására fájdalmai, lábzsibbadása nagymértékben enyhültek. A rendelésre és kezelésre gyalog jár.

G.A. 64 éves nőbeteg egy gyom kihúzása után nem tudott felegyenesedni. Elviselhetetlen fájdalmakról számolt be. MR vizsgálattal az L. III. porckorong bal oldali medio-laterális túlsúllyal kb. 4mm szélesen domborodik ki. Az L.IV. porckorong bal oldali túlsúllyal körkörösen boltosul ki a résből dorsalisan. Konzervatív kezeléssel a BEMER terápia segítségével panaszmentessé vált.