Súlyos kardiovaszkuláris betegségben szenvedő beteg kezelése gyógytornával és BEMER terápiával

A Debreceni Egyetem Reumatológiai Tanszéken és magánpraxisban 2011 óta alkalmaznak, harmadik generációs Bemer Professional terápiás rendszert, melynek használatával szerzett tapasztalatok elemzése alapján bizonyítottá vált a terápia hatásossága és hatékonysága a praxisban ellátott betegek esetében.
Az eredmények értékeléséhez felvételekor és távozáskor felvett állapotmérő skálákat – Barthel Index, VAS, FIM – alkalmaztuk.

2015.04.09- 2015.06.17. közötti időszakban feküdt a Belgyógyászati Nephrológiai, BITO és Kardiológiai részlegén.
Korábban aorta pozícióban mechanikus műbillentyű beültetésen esett át, perm. pitvarfibrillációja ismert.

Valamint hipertónia és Parkinson kórja is ismert volt. Jelen elhúzódó kórházi bent léte során card. decomp., multiplex cerebralis lesio, COPD, visszatérő légzési elégtelenség, műbillentyű trombosis, Colstridium D infectio, MRSA és MACI pozitivitás igényelt kezelést. A kezelések alatt lázas infectio kapcsán ismét kialakult légzési elégtelenség miatt intenzív osztályra került, majd az állapota stabilizálódott, vérgáz értékei rendeződtek.
A betegnek kommunikációs és szótalálási nehézségei voltak, időnként a kért feladatot nehezen értette meg. Az ágyban való mozgáshoz segítséget igényelt, felültethető, ülése rövid ideig volt stabil.

BEMER kezelés

Ezután bő 2 hétig kardiológiai gyógytornakezelésben részesült a gyógyszeres terápia mellett.
Otthonába kielégítő általános állapotában bocsájtották. Javasolt terápiaként további fokozatos mobilizálást és otthonában 4 óránként O2 használata 1 órán át 1l/perc adagolásban, a gyógyszeres kezelés mellett. A rehabilitációt a beteg vezetett aktív mozgatásával, mobilizálásával, helyváltoztatás, ülés gyakoroltatásával kezdtük, kiegészítő kezelésként BEMER terápiát alkalmaztunk.

Terápiás célként a beteg visszaadaptálását a régi életbe tűztük ki. A gyógytorna tervünkben izomerősítés, mobilizálás, testhelyzet változtató gyakorlatok alkalmazása, keringésjavító gyakorlatok, vénás torna, légző torna és járó gyakorlatok voltak. BEMER kezeléssel, pedig sejt-és szövet szintű regenerációt tudtunk biztosítani a páciens számára, tehát gyorsítani tudtuk a gyógyulási folyamatokat.

Kórképnek megfelelően egyénileg összeállított programcsomag, hetente 5 alkalommal napi 40 perc időtartamban.
Az eredmények elképesztőek, mert a fekvő, legyengült állapotú beteg, aki csak segítséggel tudta élni az életét, a kezelések végére önállóan étkezik, tisztálkodik, közlekedik, autót vezet és orvosai legnagyobb meglepetésére egyedül ment vissza a kontroll vizsgálatra.

A BEMER Professional kiváló eredménnyel alkalmazható, mint önálló terápia a rehabilitációban és hasznos segítsége a gyógytornászoknak, rehabilitációs szakembereknek.