Prof. Dr. med Reiner Klopp tanár úr előadása után Dr. Fred Harms professzor úr elgondolkodtató statisztikákat tárt a hallgatósága elé.

Fő kérdéskör, az európai egészségügyi rendszer illetve annak hatékonysága volt. Amíg a 19. században az emberek 80 %-a fertőző betegségben halt meg, és ez a szám még 1930-ban is 50% körül mozgott, 1980 körül több nyugat és kelet európai országban is, mint például Németország, Ausztria vagy megnézhetjük a magyar statisztikát is, csupán 1% hal meg akut betegségben. A halálokok megváltoztak. Már nem a járványok vagy a háborúk illetve ott szerzett sebesülések pusztítják az európai lakosságot elsősorban, hanem az úgynevezett krónikus betegségek.

Dr. Fred Harms professzor
Dr. Fred Harms professzor

Dr. Fred Harms professzor úr által bemutatott további statisztikákat látva, igen elgondolkodtató, hogy mit tehetnék ez ellen. Elgondolkodtam, az előadás közben, hogy bizony én is megtapasztaltam az egyik legszorosabb hozzátartozóimnál a leírt statisztikák és számok milyen kegyetlenek. Professzor úr elsősorban 3 országból mutatott be statisztikát, de nagy vonalakban az európai nagyságrendekre is lehet következtetni. Ausztriában, Németországban és Magyarországon az emberek 25%-a szenved krónikus betegségben. Becslések szerint 9 millió ember szenved krónikus hátfájástól, 7 millió térd ízületi artrózistól,
5 millióan poliartrózistól, 2,5 millióan érintettek gyulladásos reumás megbetegedésekben, 4,5 millió embernek van kezelést igénylő depressziója (azokról ne is beszéljünk, akik a felpörgött életritmusban depresszió felé tartanak), 2 millióan vannak, akik demenciától és 1,5 millióan akik Alzheimer-kórban szenvednek. Évente, 400 000 embert érint a szívinfarktus és kétpercenként kap valaki stroke-ot – mondta el Dr. Fred Harms professzor úr.

Dr. Fred Harms professzor

Hogyan lássuk el az akut és a krónikus betegeket?

Talán túl általános és túl egyszerű is a kérdés. Persze, erre minden egészségügyi dolgozó orvosok és más egészségügyi szakember vágják rá a választ, hogy mit és mit kell tenni például egy kéztörésnél, ami az akut megbetegedés kategóriájába esik. Ha megnézzük akut esetben az alkalmazott terápiát az orvos tudja, elmondja a betegnek mit kell alkalmazni, de azt viszont alkalmaznia kell. Krónikus betegségnél egy kicsit más a helyzet, de erről a következő blogbejegyzésben fogok írni.