2017. szeptemberi Nemzetközi BEMER Kongresszus

BEMER kezelés mozgásszervi betegekenKözel 10 éve foglalkozom BEMER terápiás tanácsadással, készülékek forgalmazásával és bérbeadásával. Mindig izgalmas volt látni, hogy az orvosi eset tanulmányok és vizsgálatok, tapasztalatok gyűlnek, ami segíti a tényszerű orvoslás ( Evidence Based Medicine ) kritériumainak egyre szélesebb körű megfelelésének. Egy olyan tanulmány ismertetése történt Prof. Dr. Bender Tamás által a kongresszuson, amely szerepel a www. pubmed.com tanulmányai között is és tudományosnak tekinthető, hiszen randomizált kettős vak módszerrel történt.

Mint ismeretes az elektromágneses térben történő kezelést évszázadok óta használják gyógyításra. Az 1960-as években Basset kallusképződés (csontosodást) serkentő hatást igazolt, mint laboratóriumi mind pedig az élő szervezetben, azaz a csontképző sejtekre (osteoblast) pozitív hatással volt. A fizikoterápiának ez egy olyan ága, amely jelentősen megosztja az orvos társadalmat. A saját illetve betegeink tapasztalata azonban csontosodás tekintetében egyértelműen pozitív. Több betegünk is van, akik csonttörés után azt tapasztalták, hogy a csontosodás nem indult meg. Ezek a betegek csak a kezelő orvosuk ajánlására kezdték el a BEMER készüléket használni. Sokakat – érthető módon csak az győzött meg, amikor az első röntgennél a saját szemükkel láthatták, hogy a korábban problémás csontosodás megindult és később, egyéb beavatkozás nélkül összeforrt a csontjuk. A BEMER készülék speciális paraméterekkel működik, azaz a „gyenge” elektromágneses tér csak egy vivőanyag, erre egy speciális pulzáló jelet fejlesztettek ki ( BEMER jel ) melynek Klip tanár úr vizsgálata és tapasztalatai alapján elsődleges hatása a szöveti mikrocirkuláció javítása.
Csont szerkezete
Prof. Dr. Bender Tamás és kollégái vizsgálatában 50 krónikus derékfájdalomban és 50 térdartrózisban szenvedő beteg vett részt.
CsontszerkezetA vizsgálat célja az volt, hogyan hat a BEMER a vizsgálatban résztvevő betegekre fájdalom, fáradtségérzet és életminőség szempontjából. Jelen blogban a teljes orvosi módszertant nem ismertetem. A vizsgálat végkövetkeztetése szerint Prof. Dr. Bender Tamás elmondta, hogy a BEMER fizikai érterápia rövidtávon csökkentette a fájdalmat és a fáradtségérzetet krónikus derékfájós betegeken, de hosszú távú hatáshoz tartós alkalmazás szükséges, míg térdartrózis esetén a hosszútávú kezelés tűnik hasznosnak. Az előadás nagyon élvezetes volt, humoros képekkel illusztrálva, segítve a jobb megértést.