BEMER terápia alkalmazása a szájsebészet területén – biszfoszfonát okozta állcsontnekrózisok kezelésében

BEMER

A szájüregi nyálkahártya hiányok egy nagyon nehezen kezelhető, legtöbbször terápia rezisztens formája a biszfoszfonát hatóanyagú gyógyszerek okozta állcsontnekrózis (ONJ). Ebben a terápiában olyan páciensek részesülnek, ahol a daganat csontáttétel jelentkezik, osteoporosis, myeloma multiplex szerepel az anamnézisben.
Az állcsontnekrózis kialakulását azon páciensek körében tapasztaljuk, akik hosszú távú orális vagy intravénás biszfoszfoát tartalmú terápiában részesültek, és ezt követően a szájüregükben a csontot érő trauma, vagy fogászati beavatkozás történt.
A biszfoszfonát okozta állcsont nekrózisok egyik vezető tünete a nyálkahártya defektus, a szabaddá váló állcsont-terület, illetve az állcsontelhalás kialakulása.

Foghúzás helyének megfelelően, egy fájdalmatlan nyálkahártya-sebzés formájában indul a betegség, majd ez további fertőzésforrásként szerepelhet, és így a csontelhalás mértéke egyre nő. Ekkor már a páciensek tünetei között van a fájdalom, arcduzzanat, gennyes sipoly, rosszabb esetben patológiás törés kialakulása egészítheti ki.
A betegség kezdeti szakaszában a konzervatív, antibiotikum-, illetve gyulladáscsökkentő kezelés javasolt, azonban előrehaladottabb stádiumban a műtéti beavatkozás nem elkerülhető.
A betegség kialakulásában feltehetőleg az is szerepet játszik, hogy az állcsontokat csupán egy vékony nyálkahártya választja el a külvilágtól, valamint az is, hogy a szájüreg alaphelyzetben is nagy mennyiségű és változatos baktériumflórát tartalmaz. Így ha bármilyen nyálkahártyát sértő beavatkozás történik, akkor az, közvetlenül a csontot is érintheti.
A biszfoszfonátok élettartama a csontban 5-10 év, és a csontok erősítését fokozzák, de a csont dinamikus működésébe beleavatkoznak, ezzel sérülékennyé téve a fertőzésekre.
A BEMER kezelést a gyógyászat több területén alkalmazzák sikerrel a krónikus gyulladások terápiájában. Működési mechanizmusuk a mikrocirkuláció fokozásán, ezáltal az éranyagcsere javulásán alapul. A nektotikus szövet egyik szövet jellemzője a benne megszűnt vérkeringés. Ismert, hogy a mikrocirkuláció megléte alapvetően fontos a sebgyógyulás során is.
Az ONJ-ben észlelt rossz nyálkahártya gyógyulások is feltételezhetően javulnak a kezelés mikrocirkulációt fokozó hatása következtében. A vizsgált betegek a műtétet követő lábadozási időszakában hatékonyan alkalmazható a BEMER terápia a sebek gyógyulásának elősegítésében, a csontállományt érintő nekrózis relapszusainak kialakulásában, valamint a páciensek fájdalomérzetének csökkentésében.